woensdag 9 maart 2011

''Wilt u de appel of de zwarte bes?''

Iedereen heeft tegenwoordig wel een telefoon. Maar de nieuwe hype onder de telefoons, de smartphone, wint op het moment veel terrein. Uit cijfers van menig aanbieder van zo'n smartphone blijkt dat meer dan 70% van de verkochte telefoons zo'n smartphone is.

Voor de mensen die de afgelopen jaren onder een steen hebben geleefd even een korte opfrisser, want wat is zo'n smartphone nu eigenlijk? Een smartphone kan meer dan een gewoon mobieltje. Zo is er de mogelijkheid om te internetten, mailen of om bijvoorbeeld te Twitteren of om je Facebook up-to-date te houden. Vaak hebben ze een touchscreen en in sommige gevallen een qwerty-toetsenbord. Inmiddels zijn er tientallen types op de markt.

Niet alleen de traditionele telefoonmerken zoals Samsung, Nokia en Sony Ericsson hebben zo'n smartphone gemaakt. Ook Steve Job's Apple heeft de iPhone gemaakt en RIM (Research In Motion) heeft de Blackberry gecreëerd. Maar de strijd gaat tegenwoordig niet meer op het gebied van hardware, maar op het gebied van software. Er zijn namelijk op dit moment een aantal grote besturingssystemen met allen hun eigen toestellen en voordelen (en dus ook nadelen). 

Apples mobiele platform iOS domineerde in 2010 het mobiele internet. Het besturingssysteem heeft een marktaandeel van meer dan 50 procent. Het gebruik van apps is daarbij niet meegerekend.Apparaten met het iOS platform van Apple waren in 2010 verreweg het meest populair om mobiel te internetten in Nederland. Dat blijkt uit gegevens van StatCounter. Het mobiele besturingssysteem, dat gebruikt wordt voor de iPhone en iPad, heeft hier momenteel een marktaandeel van 52,31 procent. Dat is ongeveer 7,5 procentpunt meer dan gemiddeld over heel Europa.

Ook de grootste rivaal van Apple op mobiel gebied doet het goed in Nederland. Android heeft momenteel een marktaandeel van bijna 26 procent. Het besturingssysteem van Google staat hiermee op een tweede plek in ons land. Over heel Europa genomen is dat mobiele platform pas derde met een marktaandeel van iets meer dan 16 procent.
Opvallend is dat Blackberry het in Nederland erg slecht doet. Telefoons met dat besturingssysteem halen hier nog geen marktaandeel van 5 procent. Europees gezien met bijna 17 procent juist de tweede plaats. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat Nederlanders hun Blackberry met name gebruiken om te bellen en mailen. Bijvoorbeeld omdat ze het als tweede, zakelijk, toestel gebruiken.

Voor Blackberry, Android en Apple is het eigenlijk vooral rozengeur en manenschijn. Als iemand een smartphone heeft is de kans dat hij dan een van deze 3 besturingssystemen heeft zo'n 85%. Maar de overige 15% gaat onder andere uit naar Symbian van Nokia en Windows Phone.
Het gaat niet zo goed met Symbian. Symbian heeft amper nog iets te zeggen en het afgelopen jaar zat er maar op 1 telefoon dit besturingssysteem, te weten de Nokia N8. Het nare voor Nokia is dat ze worden verweten niet vernieuwend te zijn. Ze kunnen niet op tegen tegen de alsmaar veranderende concurrentie.
De voorganger van Windows Phone, Windows Mobile, werd helemaal de grond in gestampt. Het zou traag zijn, niet makkelijk te gebruiken zijn en het ontbreken van een goede marketplace ontbrak ook. Microsoft hoopt met het nieuwe Windows Phone een nieuwe weg in te slaan, en de concurrentie aan te kunnen gaan met de top 3.
De grote vraag blijft natuurlijk wat het beste systeem is. Ik (Thomas) denk persoonlijk dat het vooral aan je eigen mening ligt welk systeem je wilt gebruiken. Blackberry vind ik een telefoon om in contact te blijven met anderen. Door Blackberry Messenger en het makkelijke mailen etc. is het een echte zakelijke telefoon. Het maken van apps voor deze telefoon is niet zo makkelijk en daarom is de markt ook heel schaars. Bij Android en iOS is dit heel anders. Er is voor alles eigenlijk wel een app te vinden. Het verschil tussen deze 2 is echter dat Android helemaal naar je eigen hand is te zetten. Bij iOS zit toch alles meer vast aan het idee van Apple. Ook is de Apple Store natuurlijk wat groter en breder omdat deze al langer bestaat, maar Google's Android is veel terrein aan het winnen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten